Pri zariaďovaní kuchyne alebo jej renovácii sa často necháme uniesť pekným dizajnom a praktickú stránku odsúvame bokom. Je to však veľká chyba. Po pár dňoch strávených v novej kuchyni možno zistíte, že máte nedostatok úložného priestoru alebo nedostatočný priestor na prípravu jedla. Poradíme vám, ako postupovať, aby vaša nová kuchyňa bola praktická a aj štýlová.

Čo zvážiť pri zariaďovaní a renovácii kuchyne

Máte dve možnosti. Buď celú prácu necháte na odborníkov v kuchynskom štúdiu a necháte si svoju novú modernú kuchyňu navrhnúť na mieru alebo sa vrhnete do procesu plánovania sami. Ak ste sa rozhodli, že to skúsite vy sami, ponúkame vám niekoľko rád, s ktorými vám to pôjde jednoduchšie:

Zmerajte celý priestor

S akým veľkým priestorom budete pri zariaďovaní či renovácii pracovať? To je dôležitá otázka, na ktorú si treba dať odpoveď hneď v úvode. Po zmeraní môžete využiť niektorý z online programov na dizajnovanie alebo vezmete papier, ceruzku a urobíte si jednoduchú skicu celého priestoru.

shutterstock_604810292
Zdroj foto: Kartinkin77 / Shutterstock.com

Spíšte zoznam špecifických potrieb

Väčšinou každá kuchyňa zahŕňa kuchynský drez, sporák, rúru a chladničku. Aké sú však vaše ďalšie potreby? Budete chcieť špajzu alebo kuchynský ostrov, ktorý poskytne ďalší priestor na uskladnenie riadu či dodatočnú pracovnú plochu? Čím detailnejší v zozname budete, tým lepšie sa vám bude prechádzať ďalšími krokmi. Práve výhodou kuchýň na mieru je to, že môžete mať vašu vysnívanú kuchyňu a nemusíte robiť žiadne ústupky.

Urobte si malý prieskum

Zistite, aké sú štandardné rozmery skriniek či spotrebičov. Ak potrebujete napríklad kuchynský ostrov, zistite, aké sú jeho optimálne rozmery alebo aká by mala byť hĺbka skriniek a pracovnej plochy. Informácie čerpajte z rôznych zdrojov. Zároveň sa na radu môžete spýtať známych a priateľov, ktorí si rekonštrukciou kuchyne prechádzali len nedávno a budú vám vedieť poskytnúť cenné rady.

Pridajte do náčrtu špecifické potreby zo zoznamu

Teraz budete opäť potrebovať váš náčrt kuchyne. Začleňte doň špecifické potreby zo zoznamu. Dôležité je správne rozmiestniť jednotlivé spotrebiče. Tu sa môžete riadiť tzv. „kuchynským trojuholníkom“. Chladničku, drez a sporák umiestnite do trojuholníka tak, aby ste sa jednoducho mohli v kuchyni presúvať podľa potreby.

shutterstock_1105740260
Zdroj foto: Ground Picture / Shutterstock.com

Rada na záver

Ak sa vám zdá, že je to predsa len veľké sústo, stále môžete prenechať plánovanie a dizajn vašej kuchyne odborníkom. Malý prieskum a príprava pred návštevou kuchynského štúdia je však vždy vítaná.