Príjemné letné dažde v posledných dňoch so sebou okrem množstva vody v studni priniesli aj bohatú úrodu na záhrade. V spojení s teplými slnečnými lúčmi sa postarali o to, že záhrady začali prekvitať a domáce ovocie a zelenina pomaly, ale isto dozrieva.

V kuchyni tak môžete byť mimoriadne kreatívni a navariť si čokoľvek chcete. Čím však vaše jedlo dochutíte? Predsa doma vypestovanými bylinkami!

Bazalka

Vôbec nezáleží na tom, či bývate v dome alebo byte. Existuje niekoľko bylín, ktoré sú nenáročné na pestovanie. Takou napr. aj veľmi bazalka pripomínajúca obľúbenú taliansku pizzu či paradajkovú polievku.

Toto vytrvalé korenie je známe tým, že rastie s každým výstrihom. Jej časté používanie je tak kľúčom k prežitiu malej rastliny. To by A to ešte neviete, že práve bazalka je najrýchlejšie rastúca bylinka, ktorá prinesie bohatú úrodu v podobe ½ šálky listov týždenne!

Oregáno

Na lahodnej pizzi je rovnako populárna aj ďalšia rastlinka – oregáno. Toto korenie je však populárne nielen v talianskej, ale aj gréckej kuchyni. Oregáno najlepšie rastie v suchých, teplých klimatických podmienkach.

basil

Potrebuje menej vody ako väčšina rastlín a rastie rýchlejšie, keď je orezaná, ako bazalka. Oregano je tiež univerzálnym spoločníkom, ktorý pomáha pestovať iné druhy, s ktorými rastie.

Tymián

Každé dobré víno si zaslúži aj chutné francúzske jedlo! Kľúčovou zložkou v provensálskych bylinkách, je rýchlo rastúca trvalka. Akú zaujímavosť prinášame o tymiáne? Môže byť pokojne zasadená vonku a ešte aj v zime! Vďaka svojej schopnosti odolávať chladu z neho robí ideálnu rastlinu naozaj pre každú sezónu.

Bobkový list

Vedeli ste, že bobkový list slúži ako prirodzený osviežovač vzduchu? Jeho ďalším zdravotným benefitom sú drvené listy, pretože uvoľňujú sladkú, zemitú vôňu, ktorá môže zmierniť bolesti hlavy. Bobkovému listu sa najlepšie darí s množstvom kompostu. Ak si teda každé ráno doprajete čerstvú kávu alebo vajcia, podeľte sa o zbytky s bobkovým listom.

oreganoMäta

Mäta je široko ďaleko považovaná za úplne najjednoduchšiu rastlinu. V skutočnosti rastie tak dobre, že ju odborníci odporúčajú zalievať oddelene. Aké sú najznámejšie druhy mäty? Francúzska mäta pieporná pre éterické oleje a čokoládová mäta na pečenie.

Zoznam najjednoduchšie pestovateľných rastliniek sa však týmito piatimi koreninami vôbec nekončí. Existuje nespočetne veľa nenáročných rastliniek, ktoré sú schopné existovať v náročnejších podmienkach. Ďalšími sú napr. romzmarín, šalvia, koriander, citrónová šťava, pažítka.