Kombinácia prachu a mastnoty je veľmi nepríjemná a často sa vyskytujúca práve v kuchyni. Vzniká predovšetkým na miestach, ako je digestor, skrinky v blízkosti digestora a sporáka či napríklad v mikrovlnke. Existujú rôzne spôsoby, ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni. My vám prinášame rýchle tipy, ktoré môžete ihneď vyskúšať.

Mastnota v kuchyni

Mastnota v kuchyni vzniká najmä pri príprave pečených alebo vyprážaných jedál. Najmä nečistota, ktorá vzniká kombináciou mastnoty a prachu je tá, ktorá je ťažšie umývateľná a nepríjemná. Pokiaľ sa však tento typ nečistoty nachádza aj vo vašej kuchyni, neznamená to ešte, že ste neporiadni. Jednoducho len využívate svoju kuchyňu tak, ako sa má. Ak si s nečistotou a mastnotou neviete poradiť, prípadne hľadáte tipy, ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni rýchlym spôsobom, tieto tipy vám určite pomôžu. Pozor však na to, že mastnota sa môžeš šíriť po celej kuchyni, nielen na miestach, ktoré najčastejšie využívate.

lovely-young-housemaid-apron-cleaning-white-kitchen-cupboard-door-with-cloth-detergent-yellow-rubber-gloves

Tipy, ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni 

1. Sóda bikarbóna + voda

Zmiešajte pár lyžíc sódy bikarbóny s vodou tak, aby sa vám vytvorila pasta. Túto pastu následne môžete využívať na odmastenie rôznych povrchov v kuchyni, napríklad aj na sporák, digestor, mikrovlnu rúru či rúru na pečenie. Pastu jednoducho nechajte pôsobiť na povrchu niekoľko hodín a následne to len opláchnite alebo handrou zotrite. Ak sa vám nechce čakať, pastu naneste na drsnejšiu časť hubky na riad a povrch vyčistite.

2. Kypriaci prášok + voda

Rovnakým spôsobom bude fungovať aj kypriaci prášok. Túto zmes alebo pastu odporúčame použiť či už na odstránenie mastnoty alebo pripálených škvŕn napríklad na hrncoch.

3. Citrón + voda

O skvelých účinkoch citróna ste už určite viackrát počuli. Okrem vitamínov je možné citrón využiť aj na čistenie kuchyne. Jednoducho nalejte do misky studenú vodu a vytlačte do nej ½ citróna. Pokojne môžete do tejto zmesi pridať aj nakrájaný citrón. Misku vložte do mikrovlnnej rúry a zapnite aspoň na 5 minút. Týmto spôsobom a skondenzovanou parou, ktorá v mikrovlnnej rúre vznikne, jednoducho odstránite mastnotu, ktorú následne len utriete handričkou.

Nás tip: Pozor, pri vyberaní misky môže byť voda horúca.  

4. Ocot + citrón + voda

Mastnotu vo svojej kuchyni jednoducho odstránite aj použitím octu, vody a vytlačeného citróna. Opäť aj túto zmes môžete použiť pri odstraňovaní mastnoty v mikrovlnnej rúre. Pri odstraňovaní nečistôt a mastnoty v kuchyni môžete taktiež použiť neriedený ocot. Povrchy však následne ešte pretrite mokrou handrou. Čistý ocot môžete tiež použiť aj pri odstraňovaní vodného kameňa zo spotrebičov či nerezu.

5. Kvalitné čistiace prostriedky na odstránenie mastnoty v kuchyni

Pokiaľ sa vám nedarí odstrániť zažratú nečistotu a mastnotu v kuchyni ekologickými prípravkami, ktoré si viete vytvoriť zo surovín, ktoré sa bežne v domácnosti nachádzajú, potom vyskúšajte kvalitné čistiace prostriedky určené priamo na odstraňovanie mastnoty. Skvelými čistiacimi prostriedkami, ktoré už za pár minút odstránia aj tú najviac zažratú špinu, sú prostriedky Cleamen Gastro Professional na rúry a grily, či na oplach konvektomatov a na silnú nečistotu. Rovnako účinné sú tiež čistiace prostriedky Cleamen 240 na rúry a grily či Cleamen 210 Gastro odmasťovač. Na odstránenie mastnoty v kuchyni tiež odporúčame vyskúšať čistiace prostriedky Ecolab.

young-woman-cleaning-kitchen-looking-camera

Profesionálne čistiace prostriedky od Roin.sk

Na odstránenie mastnoty v kuchyni pokojne vyskúšajte ekologické spôsoby a vyrobte si vlastné čistiace prostriedky. Ak sa vám mastnotu nepodarí odstrániť, vyskúšajte kvalitné čistiace prostriedky, ktoré si zakúpite rýchlo a jednoducho aj na www.roin.sk. Okrem týchto produktov tam tiež nájdete rôzne iné čistiace prostriedky a čistiace pomôcky či vône do domácnosti.