Ak chcete zmeniť svoju kuchyňu, mali by ste mať všetko naplánované v postupných krokoch. Každá žena predsa túži po vysnívanej kuchyni podľa jej predstáv. Prinášame Vám pár krokov, podľa ktorých by ste sa mali riadiť pri jej premene.

Predstavy a zvyky

Predtým, ako začnete bod po bode plánovať, je potrebné si utriediť, aké sú vaše predstavy a zodpovedať na otázky: Varíte radi alebo skôr z povinnosti? Pripravujete teplé jedlo každý deň alebo len sviatočne? Koľko členov domácnosti sa v kuchyni pohybuje? Usporiadavate často veľké rodinné posedenia, alebo pozývate k stolu len pár priateľov? Robíte si radi zásoby a nakupujete radšej potraviny vo veľkom, alebo častejšie chodíte na menšie nákupy? Ste zvyknutý stolovať pri veľkom jedálenskom stole alebo jete priamo v kuchyni? Podľa toho zistíte, akú veľkú kuchyňu potrebujete. Ak máte radi zásoby, myslite na samostatnú komoru, v opačnom prípade vám stačí potravinová skriňa.

DSC_8573h-e1509722141312

Materiály

Kuchyňu, podobne ako kúpeľňu, staviate na jedno i viac desaťročí, a preto na materiáloch nešetrite. Vyberte si to najkvalitnejšie, čo si môžete dovoliť, aby vaša kuchyňa nielen dobre vyzerala, ale aj dlho vydržala. Dlhou životnosťou sa vyznačuje napríklad prírodný aj umelý kameň, porcelán, väčšina kovov, meď a nehrdzavejúca oceľ i vysokotlakový laminát. Správne ošetrené drevo alebo impregnovaný betón sú tiež dobrou a modernou voľbou.

Premyslené umiestnenie

Nosnú úlohu pri riešení bývania zohráva dispozícia priestoru, teda rozloženie jednotlivých miestností (v závislosti od svetových strán) a ich vzájomná nadväznosť. Správna dispozícia by mala byť logická a najmä funkčná. Kuchyňu je najvhodnejšie umiestniť na severnú, prípadne severovýchodnú stranu, pretože teplo ktoré vzniká pri varení, by sa na svetlej strane ešte viac znásobovalo.

rohova-kuchyna-01

Rozdelenie zón

Aby bola kuchyňa funkčná, je dôležité správne rozvrhnutie jej hlavných zón – zóny skladovania, pracovnej zóny, zóny varenia a pečenia a zóny umývania. Jednotlivé zóny je ideálne umiestniť do pomyselného trojuholníka tak, aby boli navzájom vzdialené len zopár krokov, pričom v jeho strede by sa mala nachádzať pracovná zóna spolu so zónou odkladania riadu. Súčet vzdialeností medzi varnou doskou, chladničkou a drezom by nemal byť kratší ako 4 a dlhší ako 7 metrov.

Výber štýlu

Dnešná ponuka na trhu je mimoriadne bohatá a niekedy je problém si vôbec vybrať. Ako si ľahko pomôcť? Skúste si zozbierať obrázky kuchýň, ktoré sa vám páčia a spíšte si, ktoré prvky by ste v kuchyni chceli mať. Zamerajte sa na jednotlivé časti, ale aj na priestor ako celok. Aby vaše bývanie pôsobilo harmonicky, zariaďte ho v jednom štýle. To platí aj pri otvorenej dispozícii, kedy je kuchyňa prepojená s obývačkou. Dajte pozor aj na výber farieb okien, dverí, podláh a obkladov.

kuchyne-programy-york-2487239-0001-3-s2000x2000

Výber spotrebičov

Už pri projekte domu musíte mať jasnú predstavu o tom, kde bude najvhodnejšie umiestnenie vody, elektrických zásuviek, plynu aj odvodu digestora, a to tak, aby bola vaša kuchyňa nielen pekná, ale aj funkčná. Pri spotrebičoch máte na výber: voľne stojace alebo zabudovateľné. Voľne stojaca chladnička je výhodnejšia, pretože má väčší objem a rôznu ponuku veľkostí. Pri vstavaných chladničkách máte značne obmedzené možnosti. Sporák i umývačka riadu sú lepšie zabudované – výhodou je ich kompaktnosť a nadväznosť na kuchyňu. Menšie spotrebiče zohľadnite v závislosti od možnosti priestoru.

Ergonómia

Čo je najpodstatnejšie? Prechod medzi dvomi časťami linky by mal mať šírku viac ako jeden meter a medzi linkou a ostrovčekom 90 centimetrov, ak sa bude v kuchyni pohybovať jeden kuchár. Pre dvoch je potrebných minimálne 1,2 metra. V prípade malých kuchýň je potrebná vzdialenosť medzi protiľahlými stenami 2 metre. Výška pracovnej plochy a horných skriniek sa odvodzuje od vašej vlastnej výšky a zvyklostí.

176-kuchyna-mode

Správne vybavenie

K správnej funkčnosti a užívateľskému komfortu kuchyne prispieva aj výber jednotlivých skriniek, políc a ich vnútorného vybavenia – rozdeľovníkov a ďalších systémov na uskladnenie potravín a kuchynského náradia. Základ je kuchyňu dimenzovať tak, aby ste vždy mali všetko po ruke. V posledných rokoch je trendom i maximálne využitie spodných skriniek. Dôvodom je dizajnové odľahčenie kuchynskej linky v hornej časti, ktorá sa dá poňať aj dekoratívne. Zaujímavé sú otvorené police a systémy, ktoré dotvoríte dózami s koreninami a trvanlivými potravinami alebo menšími dekoráciami. Stále obľúbeným riešením sú závesné koľajničky, ktoré sa upevňujú na kuchynskú zástenu. Do stropu nad kuchynský ostrov si zase môžete inštalovať rošt, z ktorého môže visieť najpoužívanejšie kuchynské náradie.

Osvetlenie

V neposlednom rade je dôležité aj osvetlenie, ktoré je v kuchyni často nevyhovujúce. Hlavný zdroj svetla preto doplňte ďalším osvetlením, napríklad zabudovanými LED-kami pod hornými skrinkami. Platí pravidlo, že celá plocha pracovnej dosky by mala byť osvetlená svetlom s intenzitou 250 až 300 lx. Nad jedálenský stôl voľte také svetlo, ktoré zachová prirodzenú farbu jedla. Vhod padne aj možnosť stlmenia, či tzv. náladové svetlo na osvetlenie konkrétnych predmetov, ník či sklených poličiek.

HALMAR_VIOLA_260

Typ podlahy

Podlaha v kuchyni je jedna z najnamáhanejších v rámci celého domu, preto venujte jej výberu dostatočnú pozornosť. Dôležité je zohľadniť tri zásadné veci: to, čo sa vám páči a hodí k celkovému interiéru, to, aká je jej životnosť a ako je náročná na údržbu. Zvoliť možno kuchynskú klasiku – keramiku či laminát, drevo, korok alebo vinyl. Ak vás láka niečo neopozerané, siahnite po betóne, alebo zvoľte liatu podlahu.